![]() PleaseWait |
این اصطلاح به انواع مختلف آثار هنری که در آن مفهوم و ایدهی اثر پراهمیتتر از محصول نهایی تلقی میشود، اطلاق میگردد. اندیشهی این اصطلاح به دوشان باز میگردد، اما فقط از دهه ی 1960 بود که هنر مفهومی به پدیدهای بینالمللی بدل شد. اما شکل ظهور و جلوه آن کاملاً متنوع بود. ویژگی و مشخصهی مشترک آنها این ادع بود که اثر هنری «حقیقی» یک شیء فیزیکی که توسط هنرمند ساخته شده باشد نیست، بلکه دربردارندهی «مفهوم» و «ایده» است. وقتی یک چیز مادی بر دیوار موزه یا در جایی در برابر بینندهای آویخته میشود، در واقع چیزی نیست جز واسطهای برای انتقال یک ایده یا به مثابه محملی است که به واقعه یا موقعیتی اشاره دارد و از فضا و مکانی که در آن نمایش داده میشود مجزا است. در این شکل هنری از عکس متن، نقشه، نمودار، نوار صوتی، ویدئویی و غیره به عنوان رسانهی ارتباطی استفاده میشود. اکثر هنرمندان در حوزهی هنر مفهومی به طور کاملاً تعمدی و آگاهانه در کارهای خود از محصولاتی که از نظر بصری پیش پا افتاده، معمولی و غیرجالب محسوب میشدند استفاده میکردند تا بدینترتیب توجه بیننده را به مفهوم و ایدهای که بیانگر آنند، جلب نمایند. البته این امر کاملاً قابل قبول و پذیرفتنی است. این عقیده که کیفیات زیباییشناختی ممکن است متعلق به «مفاهیم» باشند، عقیدهی تازهای نیست. خشنودی زیباییشناختی نسبت به زیبایی یا ایجاز یا کمال قضایای ریاضی یا نظریههای علمی و فلسفی مدتهای مدید شناخته شده بود. زیبایی (یا درخشش) حتی در مسابقات شطرنج نیز ارج گذاشته میشود. اما معمولاً هنرمندان آثار برای ژرفا یا زیبایی و ظرافت در حوزهی معنایی قابل توجه نبودهاند و ایدههایی که هنر مفهومی بیننده را بدان هدایت میکند، به نظر میرسد در بسیاری موارد خود کم عمق، معمولی یا پیش پا افتاده هستند. یکی از مشهورترین نمونهها، یک و سه صندلی اثر جوزف کازوت (موما، نیویورک 1965) است که متشکل بود از یک صندلی واقعی، عکسی از یک صندلی و تعریف واژهنامهای صندلی. این اثر یقیناً قصد ندارد که از جنبهی بصری یک ترکیببندی جالب به مفهوم سنتی خود خلق کند. با این حال ایدهای که ارائه میدهد- صندلی واقعی و محسوس؛ عکس صندلی و تعریف مفهوم- برای هر کسی که با کاربرد در حوزهی ایدهها آشنا باشد به شدت پیش پا افتاده است. هیچ معیار صوری قابل قبلی برای متمایز ساختن آثار موفق از ناموفق، ماهرانه از ناپخته، خوب از بد در آثار هنر مفهومی وجود ندارد و در نظر بسیاری از افراد اصطلاح اختصاری «Con art» [هنر گول زَنک] که گاه به جای Conceptual art به کار برده میشود، به نظر میرسد بیشتر مناسب و درخور آن باشد.
مارسال دوشامپ (Duchamp)
جوزف کازوت (Kosuth)
منبع: سبک ها و مکتب های هنری/ مولفان: ایان چیلورز، هارولد آزبرن و دیگران، تدوین و ترجمه: فرهاد گشایش، تهران، عفاف، 1380.
گالری هپتا، گالری هنرهای تجسمی است که با تمرکز بر روی هنر مدرن و هنر معاصر ایران، از سال ۱۳۹۲ در تهران به برگزاری نمایشگاههای هنری و خرید و فروش آثار هنری میپردازد.برگزاری رویدادهای هنری، پرداختن به جنبههای تئوریک هنر و مواردی چون ادبیات و فلسفه که به هنر جان تازهای میبخشند، از اهداف مهم گالری هپتا است.گالری هپتا در جستوجوی هنرمندان جوان و نوظهور است و از همکاری با آنان استقبال میکند.در کنار برگزاری نمایشگاه فیزیکی در فضای گالری هپتا، وبسایت گالری نیز به برگزاری نمایشگاه آنلاین در قسمت گالری مجازی میپردازد.همچنین وبسایت گالری هپتا با ایجاد صفحهی اختصاصی هنرمندان حوزههای مختلف هنرهای تجسمی از جمله نقاشی، عکاسی، حجم و نقاشیخط امکان معرفی بهتر و خرید و فروش آنلاین آثار هنری آنها را فراهم میآورد.