logo
cart cart
cart cart
cart cart
cart cart
سورئالیسم (Surrealism)

جنبشی در هنر و ادبیات که طی دهه­‌های 1920-1930 در فرانسه شکل گرفت. بنای این مکتب ادبی و هنری بر اصالت خیال، رؤیا و تداعی آزاد و تصورات ضمیر ناخودآگاه است. واقعیت برتر نزد هنرمند سوررئالیست نه تصاویر و ترکیبات عالم واقعی و مادی، بلکه توهمات، تداعی­‌های ترکیبی و تصورات نامتجانس و غیر‌معقول ناخودآگاه است. این جنبش که به­‌عنوان انقلاب و تحولی در زمینۀ اندیشه و عمل مورد توجه قرار گرفته است از برخی جوانب میراث­دار جنبش دادائیسم است. اگرچه هر دو جنبش ضد عقلانی بودند، اما سوررئالیسم بر خلاف گرایش نهیلیستی دادا، نگرشی مثبت داشت.

آندره برتون که نظریه­‌پرداز این جنبش بود گفت هدف این جنبش رفع تناقض و مشکلات پیشین خیال و واقعیت به نفع یک «واقعیت برتر» یا «واقعیت ناب» است. در اینجا هدف هنرمند این است که نیروی تخیل خود را از نظارت و کنترل عقل و اراده خارج و از هر قید و بند منطقی رها سازد تا از ثمرۀ تداعی‌­های ذهنی و خیالی و مکاشفه­‌های توهمی در حالت مختلف خواب و بیداری و خلسه، بتواند مضامین و شکل­‌های جدید و نوظهوری را برای آفرینش و خلق اثر هنری خویش بدست آورد. به بیان دیگر، سوررئالیسم در هنر مبتنی است بر:

پویش و کندوکاو در سرتاسر قلمرو تجربۀ انسانی و بسط و گسترش عرصۀ واقعیات منطقی از طریق نظم بخشیدن به واقعیات غریزی و رؤیایی.

از این منظر کلی، سوررئالیسم تمامی گرایشات، نظریات و روش­‌های متنوع نامنسجمی را که ویژگی برجسته آنها نقض تسلط و خرد و آگاهی است در بر می­‌گیرد. سوررئالیسم برخلاف کوبیسم که هنرمند را در محدودۀ خاصی منحصر می­کرد، بر عکس به هر نوع خیال­پروری و یا خیال­پردازی در حالت بیداری، اصالت هنری بخشید و آفرینش هنرمند را در بهره‌­گیری از برخوردها و برداشت­های پیش­بینی‌نشده و تصادفی و ابداعات نامتعارف آزاد می­‌گذارد. از همین­‌روست که حاصل کار این هنرمندان بسیار شخصی و کاملاً نامعمول و متمایز هستند.

دربارۀ ریشۀ پیدایش این جنبش گفته می­‌شود که سوررئالیسم زبان حال تشنجات و آشفتگی­‌های دنیای معاصر است. نوعی دعوت به عصیان است و فریاد اعتراضی بر ناهماهنگی­‌های تمدن جدید. و این خود حاصل شرایط پس از جنگ جهانی اول و ادامۀ جنبش­‌های دادائیسم و فوتوریسم است. از سوی دیگر ظهور این جنبش همزمان است با فراگیر شدن نظریات روانشناس معروف اتریش، زیگموند فروید که تحقیقات و پژوهش‌­های بدیعی دربارۀ ضمیر ناخودآگاه، رؤیا و سرکوب امیال پنهان انجام داده بود. تعجبی نیست که بنیانگذاران این جنبش ادبی هنری، یعنی آندره برتون و لوئی آراگون هر دو پزشک امراض روانی بودند و از تحقیقات فروید برای شکل­‌دهی جنبش بهره فراوان گرفتند.

مکس ارنست (Max Ernst)

 

 

خوان میرو (Joan MIRO)

 

سالوادور دالی (Salvador Dali)

 

منبع: سبک ها و مکتب های هنری/ مولفان: ایان چیلورز، هارولد آزبرن و دیگران، تدوین و ترجمه: فرهاد گشایش، تهران، عفاف، 1380.

گالری هپتا، گالری هنرهای تجسمی است که با تمرکز بر روی هنر مدرن و هنر معاصر ایران، از سال ۱۳۹۲ در تهران به برگزاری نمایشگاه‌های هنری و خرید و فروش آثار هنری می‌پردازد.برگزاری رویدادهای هنری، پرداختن به جنبه‌های تئوریک هنر و مواردی چون ادبیات و فلسفه که به هنر جان تازه‌ای می‌بخشند، از اهداف مهم گالری هپتا است.گالری هپتا در جست‌و‌جوی هنرمندان جوان و نوظهور است و از همکاری با آنان استقبال می‌کند.در کنار برگزاری نمایشگاه فیزیکی در فضای گالری هپتا، وبسایت گالری نیز به برگزاری نمایشگاه آنلاین در قسمت گالری مجازی می‌پردازد.هم‌چنین وبسایت گالری هپتا با ایجاد صفحه‌ی اختصاصی هنرمندان حوزه‌های مختلف هنرهای تجسمی از جمله نقاشی، عکاسی، حجم و نقاشیخط امکان معرفی بهتر و خرید و فروش آنلاین آثار هنری آنها را فراهم می‌آورد.